Meerkoet met granaatappelsaus

Iran

In januari 2005 was de provincie Golestan in het noord-oosten van Iran het doelwit van onze watervogeltellingen. Bij een van de eerste gebieden waar we zouden tellen hadden de lokale rangers van het dept. of environment die ochtend al goed hun best gedaan om zoveel mogelijk illegaal geschoten meerkoeten in beslag te nemen. Omdat het verspillen van voedsel echter geen optie was werden die avond de vogels verdeeld onder de aanwezigen en ook de kok van het ranger-station waar wij overnachtten serveerde die avond meerkoet met rijst en natuurlijk een graaantappelsausje.

Na dit culinaire dieptepunt volgden gelukkig nog veel heerlijke maaltijden geserveerd door onze gastvrije begeleiders. Golestan bleek een provincie te zijn met een zeer rijke en gevarieerde natuur. Van de hoge bergen van het Golestan National Park waar we de verse pootafdrukken van een luipaard zagen tot de uitgestrekte kustmoerassen van de Kaspische zee. De aanblik en vooral ook het geluid daar van een opvliegende wolk van duizenden witbuikzandhoenders zal ik nooit vergeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *