Ontwikkeling
De eerste Praktica kwam in 1949 op de markt en had net als de laatste Praktiflex – de vooroorlogse voorganger van Praktica – een aansluiting voor een verwisselbare objectief met een 42×1 mm schroefdraad. Deze M42 draad werd de meest gebruikte koppeling tussen camerabody en objectief. Zo zeer zelfs dat al snel werd gesproken van Praktika-draad of kortweg P-draad. Veertig jaar lang werden er in Dresden camera’s gebouwd met P-draad en deze Praktica MTL 5B waarvan er tussen december 1985 en 1989 meer dan een half miljoen werden gemaakt was het laatste model.

Reden om te stoppen met de P-draad was dat een aansluiting met schroefdraad nooit zo precies aan de body kon aansluiten dat er meerdere elektrische contacten exact tegenover elkaar kwamen. Al in 1969 had Praktica een model geproduceerd waarbij de lichtsterkte werd gemeten bij open diafragma door de lens. Die gemeten waarde werd elektrisch overgedragen tussen body en objectief. Er moest steeds meer informatie heen en weer tussen camera en lens en de enige manier waarop dat betrouwbaar kon was een bajonetaansluiting. De enige reden om nog zo lang door te gaan met de productie van P-draad camera’s was dat er inmiddels miljoenen M42 objectieven verkocht waren die niet meer bruikbaar zouden worden bij overschakelen op een bajonet-aansluiting.

Bakkeveen
Mijn exemplaar van de MTL 5B kocht ik op de rommelmarkt in Bakkeveen voor vijf Euro inclusief een tas, een draagriem, een extra film en een draadontspanner van 50 cm. In de camera zat ook nog een gedeeltelijk belichte kleurenfilm die ik niet verder heb volgeschoten of laten ontwikkelen. Tegenwoordig doe ik dat meestal wel omdat dit soms heel leuke Found Photography oplevert. De camera was in een prima werkende staat met als enige minpuntjes de afgebroken zelfontspannerknop en een scheurtje in de bovenkap. Die kap ziet er weliswaar uit als metaal, maar is in feite van kunststof waar eerst een dun koperlaagje en uiteindelijk een chroomlaagje op is aangebracht.

Vanwaar die 5B?
Die B staat voor niets anders dan Batteriefach. De voorganger Praktica MTL 5 had een wat groter batterijvakje voor de toen nog gebruikelijke V625 kwikbatterijtjes van 1.35 volt. De MTL 5B had een kleiner vakje voor de modernere LR44 knoopbatterij. Verdere verschillen met de MTL 5 zijn een andere uitvoering van het matglas met de zogeheten Tripelmesskeil en het weglaten van de extra flitsaansluiting op de body.

Verzamelen
Ondanks het enorme aantal exemplaren dat er in vier jaar tijd van de Praktica MTL 5B zijn geproduceerd is hier maar weinig variatie in te vinden. Van de MTL 5 bestaan uitvoeringen met en zonder zelfontspanner, maar de MTL 5B schijnt altijd van een zelfontspanner te zijn voorzien (behalve wanneer deze is afgebroken….). Bij vroege exemplaren, zoals die in mijn bezit, is de knop om de sluitertijden te veranderen gemaakt van zwart geanodiseerd aluminium. Later werd hiervoor zwarte kunststof gebruikt net als voor het handeltje van de zelfontspanner.

Dat mijn MTL 5B een vroeg exemplaar betreft is ook af te lezen aan de Beroflex garantie-sticker in het filmcompartiment. Behalve de locatie van het Verkaufsbüro 30 = Bad Kissingen is 860 de code voor het productiejaar 1986.
De Praktica MTL 5B is ook verkocht als Praktica MTL NOVA B met als enig verschil het type-plaatje. Ook werd de MTL 5B verkocht door Foto Quelle als de Revue ML met als standaardobjectief een Japanse Auto Revuenon 1.8/50 of 1.9/50.

One Reply to “100 camera’s uit Dresden #2 Praktica MTL 5B – 1985”