camera’s uit Dresden #3 Praktica Super TL 3 – 1978

L-lijn

Praktica’s zijn zo lang gemaakt in Dresden dat er een groot aantal verschillende types werd ontwikkeld. Steeds weer werden de nieuwste technische ontwikkelingen toegepast en wanneer deze een succes bleken gecontinueerd in volgende generaties. Een grote verandering was het overstappen van een horizontale spleetsluiter van rubberdoek naar een verticaal aflopende sluiter van dunne metalen lamellen. De L van lamellen is dan ook bepalend voor de naam van de L-lijn.

Praktica Super TL3
De drie stalen lamellen van de sluiter waar de L-lijn zijn naam aan dankt. Rechts nog een typisch kenmerk van de L-camera’s het Pentacon Loading (PL) systeem om films in te leggen.

In totaal waren er vier generaties binnen de L-lijn en de Praktica Super TL3, een vertegenwoordiger van de derde generatie, werd gemaakt van maart 1978 tot januari 1980. Eerlijk gezegd zijn de verschillen met de voorganger Super TL2 minimaal. Maar af en toe een nieuwe naam voor vrijwel hetzelfde product is natuurlijk ook nu nog een veelgebruikte marketing techniek.

En de T staat voor…

Nee, niet de T in Super TL3. Die staat (verkort) voor TTL, ook toen al de meest gebruikte Engelse term voor voor Through The Lens, oftewel lichtmeting door de lens. De vraag is waar die T op het objectief voor staat. Wat is er opeens gebeurd met al die mooie namen van de Zeiss objectieven dat er nu opeens alleen nog maar een wat verloren T op staat?

‘Iedereen’ wist dat dit een Tessar uit Jena betrof, hij mocht alleen geen naam hebben.

De reden hiervoor was het conflict over het gebruik van de ‘historische’ namen door de beide takken van Zeiss Ikon na de opsplitsing van Duitsland in oost en west. Uitkomst was dat de namen Biotar, Biometar, Sonnar, Tessar en Triotar niet meer gebruikt mochten worden door Zeiss Jena. Voor dit probleem had de DDR een pragmatische alhoewel tamelijk doorzichtige oplossing. In plaats van Biotar, Biometar, Sonnar, Tessar en Triotar werden de objectieven voorzien van de aanduidingen (aus) Jena B, Bm, S, T en Tr. Natuurlijk wist iedere koper van een dergelijk objectief precies waar die letters voor stonden. Wellicht niet het resultaat waar de west-Duitse advocaten van Zeiss Oberkochen na hun jarenlange juridische strijd op hadden gehoopt…

infrarood
Afstandschaal in zowel meters als feet en een rode vier als markering van het scherpstelpunt bij het gebruik van infraroodfilm.

Praktijktest

De Praktica Super TL3 heb ik (nog) niet getest in de praktijk, maar het Tessar 2.8/50 mm objectief wel. Op het moment van schrijven heb ik naast een handvol camera’s met een vast Tessar objectief 9 verwisselbare Tessars. Twee daarvan hebben een bajonet-aansluiting voor respectievelijk een Altix en een Pentina camera. Hiervoor heb ik geen adapters, maar de overige zeven Tessars hebben de M42 Praktica-draad en kon ik dus testen met mijn Sony systeemcamera.
Hieruit kwam naar voren dat er behoorlijk wat variatie zat in de optische kwaliteit van de objectieven. Op zich natuurlijk niet verwonderlijk, want de naam Tessar staat in feite alleen maar voor een bepaalde lenzenformule van 4 elementen in 3 groepen. Over de jaren (het patent stamt uit 1902) zijn er heel wat verschillende Tessars gemaakt met verschillende brandpuntsafstanden en lichtsterktes, maar ook de zeven 2.8/50 mm Tessars die ik testte waren verschillend.
Het objectief op de Praktica Super TL3 presteerde niet al te best in mijn praktijktest die bestond uit een serie opnames met verschillende diafragma-waardes vanaf statief. Scherpte en contrast bleven duidelijk achter bij sommige andere Tessars zonder dat er een duidelijk verband leek te zijn met type of leeftijd van het objectief. Alleen de naam van een objectief is duidelijk geen garantie voor kwaliteit. Overigens is het natuurlijk in het geheel niet zeker dat dit de lens was die ook oorspronkelijk op de camera zat bij de aankoop. Wat serienummer 10738326 betreft is het mogelijk want dit is te dateren in de late jaren ’70.

In de loop der tijd is er heel wat stof verzameld op het matglas. Rechts de plus en min van de belichtingsmeter en links de driehoekige wig die aangeeft dat de sluiter nog moet worden gespannen voor de volgende opname.

Verzamelen

Binnen de bijna 100.000 geproduceerde Super TL3 Praktica’s is maar weinig variatie te vinden. Een detail is bijvoorbeeld wel of geen opdruk op de bodemplaat met als tekst Pentacon Made in German Democratic Republic. Wat verder opvalt is dat vrijwel alle Super TL3’s die je op het internet ziet voorzien zijn van de ‘moderne’ gewafelde anti-slip bekleding van plastic terwijl mijn exemplaar nog met traditioneel gechagrineerd leatherette is bekleed.

Niet iedere Praktica Super TL3 heeft dit stempel op de onderzijde met links de Ernemannturm en rechts het gütezeichen Q1 voor ‘eerste kwaliteit’.

One Reply to “camera’s uit Dresden #3 Praktica Super TL 3 – 1978”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *