camera’s uit Dresden #7 Praktica MTL 5 – 1983

Vette lamellen

Mijn exemplaar van de Praktica MTL 5 uit 1983 was voorzien van een Pentacon auto 1.8/50 Multi Coating standaardlens. Op zich best een bruikbaar objectief, maar helaas bleek het diafragma niet te functioneren. De oorzaak was snel genoeg gevonden, de lamellen plakten aan elkaar van de vettigheid. Dat is een veel voorkomend euvel. Meestal komt dit doordat het smeermiddel van de scherpstelling op de verkeerde plek terecht is gekomen. Wanneer de camera bijvoorbeeld in de zon heeft gelegen kan het vet zo dun worden dat het naar de lamellen kruipt. Ook komt het voor dat mensen proberen om een niet werkend diafragma weer aan de gang te krijgen door het te smeren wat eigenlijk alleen maar averechts werkt.

Mijn Praktica MTL 5 voorzien van het Pentacon auto 1.8/50 Multi Coating standaardobjectief waarvan het diafragma niet meer wilde sluiten.

Omdat ik al meerdere exemplaren van dit objectief in mijn collectie had durfde ik het wel aan om het zelf te repareren. Op het internet is gelukkig heel wat informatie te vinden over het open schroeven en en reinigen van diverse objectieven, zoals deze handleiding voor een Tessar 2.8/50mm. De eerste keer dat ik zo’n lens onder handen nam kostte het me een hele avond, maar na wat oefening kan ik nu in zo’n anderhalf uur een dergelijk objectief uit elkaar halen, het diafragma schoonmaken en de zaak weer werkend terug in elkaar zetten.

De vijf vrij geprepareerde diafragma lamellen van een 50 mm standaardlens. In dit geval niet de Pentacon 1.8/50 maar een Tessar 2.8/50, de ingreep is geheel vergelijkbaar.

Verschillen met Praktica MTL 5B

Eerder schreef ik al over de opvolger Praktica MTL 5B en de weinige verschillen tussen beide modellen. Dit betreft dan met name een ander type batterij, het wegvallen van het extra flitscontact en een upgrade van het matglas. Wat beide modellen in ieder geval nog gemeenschappelijk hadden was de nadrukkelijk aanwezige mirror slap. Hierbij ontstaat er bewegingsonscherpte door het schudden van de camera als gevolg van het opklappen van de spiegel. Dit was zeker niet alleen een probleem bij Praktica’s, veel spiegelreflexcamera’s uit de tachtiger jaren kampten met hetzelfde euvel.

Serienummer 1370943 betekent waarschijnlijk dat deze camera (laat?) in 1985 is geproduceerd.

Nuttige serienummers?!

De meeste camera’s en objectieven hebben een serienummer. Soms kan je dit helpen om de productiedatum te achterhalen want van sommige fabrikanten is precies bekend welke serienummers overeenkomen met bepaalde jaren van productie. Bij Praktica is dat alleen bij de latere modellen van de B-serie het geval. Daarbij kun je zelfs aan de hand van het serienummer vaststellen in welke week van welk jaar een camera van de band rolde. Bij oudere Praktica’s lukt dat niet, daarbij kun je hoogstens bij benadering zien of een camera aan het begin of aan het eind van de productieperiode is gemaakt. Mijn MTL 5 heeft serienummer 1370943 en dat is veel hoger dan andere exemplaren die ik op het internet tegenkom. Het ligt dus voor de hand dat deze camera is gebouwd aan het einde van de productieperiode die van maart 1983 tot november 1985 liep.

Opname met de Praktica MTL 5 geïntroduceerd in 1983 van de betonkronkel onthuld in hetzelfde jaar.

Verzamelen

In ruim tweeënhalf jaar zijn er een kleine 600.000 Praktica MTL 5 gemaakt. Voor de verzamelaar is het interessant om te weten dat dit model zowel met als zonder zelfontspanner werd verkocht. Ook zijn er losse zwarte dekkappen bekend ondanks dat er nog nooit een zwarte Praktica MTL 5 is gevonden.

Niet elke MTL 5 heeft dit hendeltje. Kwart slag draaien om in te stellen en dan het glimmende rondje indrukken om de zelfontspanner van ongeveer 10 seconden te activeren.

Verder zijn er een aantal varianten bekend van de MTL 5 zoals een speciale Italiaanse uitvoering. Deze is eenvoudig te herkennen aan een blauw logo op de voorkant van de camera met de Ernemannturm en de tekst Pentacon Italia. Ook bestaan er Praktica’s met een ander MTL 5 naamschildje die in feite Praktica’s Super TL 1000 zijn. Waarschijnlijk zijn dit camera’s die door een Britse importeur gerelabeld zijn. Mogelijk zijn er van dit vrij zeldzame model ook vervalsingen in omloop. Het afwijkende MTL 5 schildje wordt namelijk ook los aangetroffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *