Domiplan = Dom plan?

domiplan

Wil je tegenwoordig als natuurfotograaf voor vol worden aangezien dan moet je toch minstens twee of drie ‘vintage’ lenzen in je toch al zo zware rugzak mee sjouwen. Daarbij lijkt het er vooral om te gaan dat je de juiste naam op de lens hebt staan. Met name relatief simpele, goedkope modellen zoals Helios en Trioplan met hun onvermijdelijke lensfouten hebben stormenderhand de 2e-hands markt veroverd. Het gevolg is dat je nu minstens 2x zoveel betaalt voor een Trioplan 100mm met slechts 3 lenselementen dan voor een hoogwaardig Flektogon groothoekobjectief met 9 of 10 lenselementen.

Domiplan
8 verschillende Domiplan 2.8/50 lenzen.

Hoe zit het dan met de Domiplan  2.8/50mm van Meyer Optik in Görlitz? Per slot van rekening ook een simpel objectief opgebouwd uit 3 lenselementen. Voor de feitelijke optische kwaliteiten hoef je het niet aan te schaffen. De meeste exemplaren leveren behoorlijke scherpe foto’s wanneer je diafragmeert tot minstens f/5.6 of f/8, maar met een willekeurige Tessar 2.8/50mm heb je voor hetzelfde geld een veel betere lens.

domiplan
Dia uit de jaren ’80 gemaakt met de Domiplan. Door de zes rechte diafragmabladen krijg je een kenmerkend bokeh-effect.

Maar een vintage lens gebruik je niet voor de scherpte, maar juist voor de weergave van de onscherpte oftewel bokeh. De meeste mensen denken bij bokeh in eerste instantie aan het bokeh-effect waarbij lichtpunten in de achtergrond worden weergegeven als grote lichte ‘kerstballen’ bij voorkeur met een extra helder randje. Hat is een kwestie van smaak welk effect je in je foto’s wilt gebruiken. Kijk maar eens naar de zonsopkomst in de openingsscène van de Lion King, dan zul je zien dat de tekenaars van de Walt Disney Animation Studios dol zijn op scherpe, hoekige lensflares, terwijl er geen lens of diafragma aan te pas kwam om dat beeld tot stand te brengen.

domiplan
De zes rechte hoeken van de diafragma-opening die zorgen voor het honingraat-bokeh-effect.

Wanneer je de Domiplan 2.8/50mm vergelijkt met een Helios 2.0/58mm dan zul je zien dat er vrijwel geen verschil is in het bokeh-effect bij open diafragma. Naarmate je meer diafragmeert wordt het verschil groter. Bij de Helios met zijn 8 diafragmabladen blijven de lichte vlekken in de achtergrond langer min of meer cirkelvormig.

Vanwege de ‘cult-status’ van de Helios-lenzen worden er tegenwoordig ook flauwe kul prijzen voor gevraagd op eBay en Marktplaats. Om nog maar te zwijgen van de volstrekt over the top astronomische bedragen die er voor een Trioplan moeten worden betaald. Een Domiplan daarentegen vind je nog heel regelmatig op een gammele Praktica die je op een rommelmarkt kunt oppikken voor 10 Euro of minder. Voor de niet al te zeer modebewuste natuurfotograaf lijkt een Domiplan dus zeker geen dom plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *