Ontwikkelingshulp voor verloren kiekjes

found_photography

Toen ik op een dag een Kodak Six-20 Brownie E kreeg van de ouders van mijn schoondochter bleek daarin een nooit ontwikkelde rolfilm 120 (ADOX R21) aanwezig. Mijn nieuwsgierigheid kreeg uiteindelijk de overhand en ik liet de film ontwikkelen via de lokale HEMA. Het bleek het begin te zijn van alweer een nieuwe verzamelwoede; mijn Found Photography.

Found photography
Een hagelnieuwe Massey Ferguson 35 gebouwd van 1956 tot 1964 helpt om het filmpje te dateren rond 1960.

Al snel ontdekte ik dat de term Found Photography op verschillende manieren wordt gebruikt. Voor sommigen betreft het letterlijk iedere ‘gevonden’ afdruk van een foto zoals voor de negen fanatieke verzamelaars in de documentaire Other People’s PicturesVoor mij zelf reserveer ik de term voor alleen die foto’s die nooit zijn gezien door de fotograaf die ze ooit maakte. De verloren snapshots die ik met wat ontwikkelingshulp kon redden van de vergetelheid.

Found photography
Triptiek gevonden in een half-kleinbeeld Penti uit 1958.

Soms is het mogelijk om op basis van de herkomst van de camera te achterhalen wie de personen op de foto’s zijn of waar een bepaalde opname is gemaakt. In andere gevallen blijft het een raadsel waar of wanneer de beelden tot stand zijn gekomen. Wat de meeste verloren en teruggevonden foto’s gemeen hebben is dat het inderdaad ‘kiekjes’ betreft. Vaak gaat het om alledaagse onderwerpen zoals familiefoto’s tijdens een dagje uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *